MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app
Sandra

Sandra

Ik ga voor positieve energie!"

Afgelopen maart ben ik volledig afgekeurd, na 34 jaar werken. Ik schaamde me omdat ik niet meer hoefde te werken, maar het hielp dat het coronatijd was en iedereen thuisbleef. Ik heb, net zoals vele anderen, mijn huis opgeruimd en veel zooi weggegooid. Misschien deed ik er wat langer over dan anderen; ik had ook de tijd. Daarna ben ik het huis gaan schilderen en heb ik allerlei klusjes gedaan. En net toen ik dacht ‘Wat nu?’ kreeg ik een mail of ik hardlooptrainingen wilde gaan geven.

Twee keer per week geef ik training: een keer aan volwassenen en een keer aan kinderen. Daar krijg ik veel energie van. Sporten helpt mij veel om me goed te voelen, en ik vind het heel leuk om het aan anderen over te dragen. Het helpt me ook als mensen me vragen welk werk ik doe. Dat is altijd een van de eerste dingen die mensen van je willen weten. Nu zeg ik gewoon: ‘Ik geef hardlooptrainingen’. Dan hoef ik niet over mijn MS te vertellen als ik dat niet wil. Ik wil niet als patiënt worden weggezet. MS is niet niks, maar ik ben meer dan mijn MS.

Sporten geeft me energie

Vanaf mijn dertigste heb ik al klachten van MS. Ik werkte fulltime, voedde in mijn eentje mijn drie dochters op en heb een tijd vrijwilligerswerk in een hospice gedaan. Dat ging allemaal goed, maar ik was wel altijd helemaal op. Thuis kon ik helemaal niks meer. Sinds ik niet meer werk, ben ik niet meer zo gigamoe. Ik kan zelf mijn dag bepalen en hoef niet te presteren als ik me niet goed voel. Ik ben ook veel helderder in mijn hoofd en kom veel beter uit mijn woorden. Ik ben echt heel blij!

In de tijd dat ik de diagnose MS kreeg, was ik duursporter. Ik moest weer vertrouwen in mijn lijf krijgen. En toen ik dat weer had, wilde ik graag een uitdaging: de marathon lopen. De neuroloog raadde het me af. Maar ik ben eigenwijs en heb advies ingewonnen bij een hardlopende huisarts, die mijn loopstijl en leefstijl kende. Nadat ik de eerste marathon had gefinisht, vond mijn neuroloog het geweldig dat ik het had gedaan. Het werden er uiteindelijk acht! Sommige mensen vinden het raar dat ik zo fanatiek sport: ‘Maar waarom kun je dan niet werken?’ Dan denk ik: je zou eens een dag met me moeten kunnen ruilen, dan weet je hoe het is om knettermoe te zijn. Als ik een dag daas ben, is dat echt niet leuk. Dan ga ik slapen, zodat niemand ziet hoe ik me voel. Maar ik blijf altijd naar de positieve kanten kijken.

Denk altijd in mogelijkheden

Als je ziek wordt, kun je bij de pakken neerzitten of de voordelen zien. Het eerste kost sowieso energie, dus kies ik altijd voor het tweede. Het is net als met de coronatijd: je moet er zelf iets van zien te maken. Ik kijk naar wat ik wél kan. Mijn dochter en haar zoontje wonen bij mij in huis en ik geniet er enorm van om hem van zo dichtbij mee te maken. Soms huilt hij net op een moment dat ik echt heel moe ben. Dan bedenk ik hoe veel geluk dit jongetje brengt. Dat geeft me dan de energie om hem uit zijn bedje te halen of die luier te verschonen.

Ik kan echt boos worden om mensen die zich in coronatijd ‘ingeperkt’ voelen. Wat nou? We kunnen niet meer naar de kroeg, niet meer vliegen. Ik vloog zelf ook heel veel om over de hele wereld marathons te lopen. Nu denk ik: waarom altijd in het buitenland? Ik zie nu hoe mooi Nederland is. Denk altijd in mogelijkheden!

Bekijk ook de video’s waarin onder andere Sandra praktische tips geeft bij MS:

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.