MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app
Jeroen van Bodegom

Jeroen van Bodegom

Verbetering door revalidatie

Wie extra hulp nodig heeft, bijvoorbeeld bij krachtsverlies, cognitieve problemen of vermoeidheid, kan op verwijzing van de neuroloog terecht bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde. Jeroen van Bodegom is een van de revalidatieartsen van Treant die mensen met MS behandelt. “Revalidatie is meestal niet meteen na de diagnose aan de orde. Maar ik zie mensen liefst wel vroeg, zodat ik voorlichting kan geven over de mogelijkheden voor later binnen de revalidatie. En je kunt dan, als je wilt, direct kennismaken met de maatschappelijk werker, die je kan helpen om de diagnose te verwerken of om aan het werk te blijven.

Multidisciplinaire aanpak
Zorg dicht bij huis is het uitgangspunt. Als je fysiotherapie nodig hebt, ben je het meest gebaat bij een behandeling door een fysiotherapeut bij jou in de buurt. Een fysiotherapeut kan je helpen je conditie of kracht te verbeteren. Of met je oefenen om beter te lopen of om te leren om gaan met hulpmiddelen zoals een spalk. Als er meerdere disciplines betrokken zijn bij je behandeling, dan heeft revalidatie bij Treant een meerwaarde. Dan kun je met een fysiotherapeut je fysieke conditie verbeteren, terwijl je met een ergotherapeut kijkt welke aanpassingen in je dagelijkse leven je kunnen helpen, of met hulp van een psycholoog leert omgaan met cognitieve problemen.

Intake
In het eerste gesprek met de revalidatiearts maken we kennis en vertel je welke impact de MS heeft op je dagelijkse leven. Wat gaat er anders dan voorheen? Tijdens de intake vraag ik veel onderwerpen uit: de mobiliteit, de arm-/handfunctie, slikproblemen, taal en spraak, cognitieve problemen, emotionele problematiek, je dagbesteding en je sociale context. Jouw hulpvraag bepaalt wat je nodig hebt en hoe de behandeling eruit gaat zien.

Observatiefase
Na de intake bij de revalidatiearts heb je afspraken met de verschillende therapeuten, die onder andere testen met je doen om te beoordelen wat je startpunt is. Zo kunnen we aan het einde van het traject goed meten wat de verbeteringen zijn. Elke vier tot zes weken bespreek ik met je team hoe het gaat en waar we ons de komende weken op gaan richten.

Vermoeidheid
Energiemanagement of omgaan met vermoeidheid is een vraag die veel voorkomt. Dan kan een ergotherapeut met je kijken hoe je je energie anders kunt verdelen over je dag, bijvoorbeeld met aanpassingen op het werk of met hulpmiddelen in huis. De bedoeling is dat je een evenwichtigere verdeling van je energie over de dag krijgt, zodat je uiteindelijk meer kan. Intussen kan een fysiotherapeut oefeningen met je doen om je conditie te verbeteren. Treant heeft op alle locaties oefenruimtes voor ergotherapie en trainingszalen voor fysiotherapie.

Veel mogelijkheden
Als revalidatiearts behandel ik mensen met spasticiteit en ben ik de poort naar de fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en de logopedist van onze afdeling. Ook bespreek ik problemen waarvoor hulp buiten ons team nodig is. Bij problemen met urineverlies bijvoorbeeld kan onze bekkenbodemfysiotherapeut je helpen, en als dat niet voldoende is, verwijs ik je door naar een uroloog. Als je problemen ervaart in je seksualiteit, vraag ik door om te bepalen of de seksuoloog je zou kunnen helpen. Bij veel problemen is verbetering mogelijk, aarzel dus niet om ze aan te kaarten.”

Dit artikel komt uit Multiples, magazine voor mensen met MS en hun naasten.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.