MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app
Ingeborg Kuys

Ingeborg Kuys

Bewegen is gezond, ook of juist als je MS hebt. Bij een chronische ziekte is het belangrijk je basis gezond te houden. Een van de belangrijkste pijlers van een gezonde leefstijl is beweging. Het zorgt voor soepelere gewrichten en sterkere spieren en botten. Het heeft een gunstige invloed op je hart en vaten, je bloeddruk en cholesterolgehalte. Je krijgt meer energie en je blijft makkelijker op een gezond gewicht. Bovendien maakt je lichaam bij voldoende beweging het stofje endorfine aan, een gelukshormoon. Belangrijk is een goede balans tussen activiteit en rust. Je hoeft niet drie keer in de week naar de sportschool: bewegen betekent ook vaker de fiets pakken of een wandeling maken. Lees hieronder de column van Ingeborg Kuys over haar ervaringen met beweging in combinatie met een chronische ziekte.

In beweging!

Ergens tussen dromen en ontwaken bedacht ik vannacht hoe ik die ene bal uit de wedstrijd van gistermiddag had moeten retourneren. Mijn hand zwaait in het rond. De bal moet hóger. Ik draai me om en zie de rode cijfers van de klok 03.50 uur aangeven. Ik voel me te fit, te wakker en te helder voor dit tijdstip. Een paar uur daarvoor was ik ook al met iets te veel energie in bed gestapt. Ik zou zo weer een partijtje kunnen spelen. Padel is leuk. Het evenaart echt bijna mijn fanatieke volleybaltijd van vroeger, zo’n dertig jaar geleden. Dat kwam echter noodgedwongen meer en meer op de achtergrond toen ik ging werken. Tijdens de zwangerschap van de eerste stopte ik helemaal en toen ik in 1998 ziek werd, werd sporten een (heel) ver-van-mijn-bed-show.

Het heeft jaren geduurd voordat ik weer voorzichtig begon, met tennis: een sport waarbij ik mijn speeltijd zelf kon indelen. Heel handig dus wanneer het even niet ging. Na de heftige opvlamming van drie jaar en een opname in het ziekenhuis van in totaal tien weken, was het duidelijk dat ik niet zomaar weer terug was op mijn oude niveau. Ik was conditioneel zo slecht dat de artsen de operatie voor de verwijdering van de hele dikke darm en de aanleg van een stoma niet aandurfden. Het heeft lang geduurd voordat ik überhaupt de moed had een tenniswedstrijd te spelen.

Maar sinds vorig jaar hebben wij bij de vereniging ook drie banen waarop kan worden gepadeld, inmiddels de snelst groeiende sport van Nederland. En dat spelletje kan ik! Niet alleen conditioneel maar ook qua prestaties maak ik iedere keer vorderingen. En dat is zo gaaf! Het blijkt niet alleen goed te combineren met mijn chronische ziekte waardoor ik bij tijd en wijle soms vooral last heb van vermoeidheid, ik merk ook dat het mij sterker en zekerder maakt. Ik voel me fit, energiek en blij en zit veel lekkerder in mijn vel. Nou sport ik zeker niet iedere dag hoor, maar met dit soort resultaten wordt deze sport inmiddels aardig verslavend! Zeker in combinatie met de prachtige, lange zomer.

Afgelopen drie dagen heb ik iedere dag een partijtje gespeeld en nu ik deze column schrijf komt er alweer een appje binnen met de vraag wie wil. Ik dus! Heel graag! Tijd voor revanche en mijn droom van vannacht nu echt tot uitvoering te brengen!

Ingeborg Kuys (’66) heeft sinds 1999 de chronische darmziekte colitis ulcerosa. In 2004 belandde ze hiervoor zes weken, en door de complicaties later nog eens vier weken, in het ziekenhuis. Een periode met veel medicatie en een langdurig herstel volgde. Gelukkig heeft zij de ontstekingen al jaren onder controle. Ingeborg is schrijfster en heeft diverse boeken geschreven over verschillende ziektebeelden, zowel voor volwassen als kinderen. Ook schrijft zij blogs en ervaringsverhalen.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.