MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app

Seksualiteit en intimiteit horen bij het leven. Maar met MS zijn ze niet altijd meer vanzelfsprekend. Hoe zorg je dat je seksualiteit naar tevredenheid is? Praat erover!"

Seks hoeft niet, maar het is jammer als je minder plezier aan je seksleven beleeft dan je zou willen. Soms zijn er concrete oplossingen. Stap 1 is erover praten, met je partner en met je neuroloog of MS-verpleegkundige. Voor hen is dit heel gewoon; zij hebben er namelijk vaak mee te maken in hun praktijk. Ze zullen dit onderwerp niet altijd als eerste op tafel leggen, maar als je ernaar vraagt, kunnen ze je op weg helpen of doorverwijzen naar een specialist (uroloog, gynaecoloog, seksuoloog).

Gevolgen van MS voor je seksualiteit

Je seksleven kan op verschillende manieren worden beïnvloed door je MS. Er zijn directe gevolgen, zoals een beperkt libido omdat je hersenkwab is aangetast. Of een erectiestoornis door een aantasting van het ruggenmerg. Er zijn ook secondaire factoren, zoals spasticiteit of pijn, waardoor je in je bewegingen wordt geremd. Ook vermoeidheid of incontinentieproblemen kunnen je belemmeren om lekker te vrijen. En dan zijn er nog indirecte effecten: zo kunnen de veranderingen in je lijf invloed hebben op je zelfbeeld, waardoor het lastig is om in de juiste stemming te komen en opgewonden te raken. Depressiviteit werkt vaak ook belemmerend. En verwachtingen van je partner waaraan je denkt te moeten voldoen, kunnen ook van invloed zijn op je seksleven.

Praat met je partner

Als je seksleven niet is zoals jij het wilt, is het belangrijk om met je partner in gesprek te gaan en allebei je wensen en verwachtingen te uiten. Kijk ook eerlijk welke rol MS hierin speelt, want niet alle problemen zijn het gevolg van je MS. Een gesprek kun je het beste voeren op een ander moment dan in bed. Probeer het luchtig te houden, humor helpt!

Prikkel opzoeken

Ga je vrijen, dan kun je het beste een tijdstip zoeken waarop je minder moe bent en je echt tijd en aandacht hebt voor elkaar. Een lege blaas kan helpen en je moet misschien een beetje vindingrijk zijn voor een standje dat voor jullie allebei prettig is. Om in de stemming te komen kun je fantaseren over seks, elkaar erotische verhalen voorlezen of samen (vrouwvriendelijke) porno kijken. Bij erectieproblemen kan de neuroloog je een erectiemiddel voorschrijven.

Tips voor partner

Wat kun je als partner doen? Door in gesprek te gaan kun je achterhalen wat je partner wil en kan. Het kan zijn dat je je verwachtingen moet bijstellen en nieuwe vormen moet vinden om weer met elkaar te vrijen. Dat kan ook leuk zijn! Het is belangrijk dat je zelf ook uitspreekt wat je prettig vindt en waar je behoefte aan hebt, zonder aan te dringen of verwijten te maken. Blijf elkaar ook altijd aanraken. Je kunt er samen voor kiezen om de seks weg te laten vallen, maar voor een relatie is het wel heel belangrijk dat je blijft knuffelen en zoenen!

Met dank aan Sonja de Jong, MS-verpleegkundige in het St. Antonius Ziekenhuis, Woerden
Dit artikel komt uit Multiples, een magazine voor patiënten met MS en hun naasten. Dit magazine is gratis verkrijgbaar op de poli Neurologie in het ziekenhuis.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.