MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app
Anita

Anita

“Mijn partner Monique heeft in maart 2017 een aanval gehad, die sterk leek op een MS-aanval. Omdat het haar eerste schub was, heet het geen MS, maar CIS: Clinically Isolated Syndrome. Tijdens de aanval kreeg ze eerst last van tintelingen en krachtverlies in haar handen en later kon ze bijna niet meer lopen. Vanwege de uitvalsverschijnselen is ze enkele weken opgenomen in het ziekenhuis. Ze kreeg daar een MRI-scan en vervolgens medicatie.

Nu gaat het gelukkig weer een stuk beter met Monique. Ze heeft alleen wel langer de tijd nodig om dingen te doen, kan zich niet goed meer focussen en raakt overprikkeld als er veel om haar heen gebeurt. Ook heeft ze veel pijn en haar geheugen laat haar wel eens in de steek.

Zal er ooit weer een nieuwe aanval komen?"

Ik voel me af en toe heel machteloos. Ik wil graag iets voor haar doen, maar kan niets doen aan bijvoorbeeld de pijn die ze heeft. En voor Monique is het nog erg lastig om te accepteren dat ze misschien MS heeft. Ze wil alles blijven doen, zoals voor de aanval. Alles is zo onzeker. Heeft ze wel MS of was het een eenmalige aanval? Zal er ooit weer een nieuwe aanval komen? En, zullen de klachten die ze nu heeft weggaan, of niet? We weten het niet en dat is erg lastig.

Al met al heeft het best wel invloed op onze relatie. Af en toe kunnen we er wel goed over praten en soms lijkt het of we een manier hebben gevonden om ermee om te gaan, maar dan gebeurt er iets waardoor we woorden krijgen. Als ik vraag of ik wat voor haar kan doen, dan reageert ze soms geprikkeld. Want ze wil niet als een zieke behandeld worden. Maar als ik niet vraag hoe ze zicht voelt, dan raakt ze soms geïrriteerd. Want dan heeft ze pijn of is ze moe. Ik weet daarom soms niet wat ik wel of niet kan zeggen of doen.

Voor ons is het echt een zoektocht hoe om te gaan met mogelijk MS. Ik hoop dat we in de toekomst hier een manier voor te vinden. Misschien zouden we eens kunnen praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Tegelijkertijd uit MS zich zo verschillend en is iedereen anders in de manier waarop hij of zij met dingen omgaat. Ik kan me voorstellen dat het voor iedereen die met MS wordt geconfronteerd een zoektocht is en blijft.”

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.