MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app

Wat doet MS met onze relatie?

Hoe ziet de toekomst eruit als je partner de diagnose MS krijgt? Het is niet te voorspellen hoe MS zich ontwikkelt, je partner zal goede en slechte periodes kennen. Kun je nog wel toekomstplannen maken? Hoe ga je daar mee om? Bij wie kun je terecht voor hulp?

Als je hoort dat je partner MS heeft, overheersen gevoelens van angst, woede en verdriet. Jullie toekomst ziet er ineens anders uit. Kun je samen nog wel een gezin beginnen? Kun je samen nog wel een huis kopen? Stop die gevoelens niet weg, maar neem de tijd om ze te verwerken. Praat erover.

Moet je jullie toekomstplannen aanpassen?

MS betekent niet dat alle toekomstplannen de prullenbak in kunnen. Wilden jullie een gezin stichten? Wellicht is dat nog steeds mogelijk. Praat hierover met de arts. Hij of zij kent jullie situatie. Wilden jullie verhuizen? Ook dat kan nog steeds, hoewel het misschien beter is om geen ‘klushuis’ te kiezen.

Naast ‘grote’ toekomstplannen, zijn er ‘kleine’ plannen. Bijvoorbeeld om samen een weekendje weg te gaan of samen het theater te bezoeken. De kans bestaat dat je deze plannen een keer op het laatste moment moet laten vallen omdat je partner zich op dat moment te slecht voelt. Toch is het belangrijk deze activiteiten te blijven plannen.

Hoe houd je de relatie gelijkwaardig?

Jullie onderlinge relatie verandert omdat je partner met MS eerder vermoeid zal raken en bij een terugval minder kan. Verdeel daarom de taken. Psychologen wijzen erop dat het belangrijk is om te zoeken naar hetgeen waarin iemand uitblinkt. Je partner kan misschien niet meer stofzuigen, maar is wel een ster in boekhouden. Het lukt je partner misschien niet meer om boodschappen te doen, maar hij of zij tovert wel de lekkerste gerechten op tafel. Het waarderen van de sterke kanten van elkaar, zorgt ervoor dat de relatie gelijkwaardig blijft.

Tips

  • Praat met een goede vriend of vriendin over je gevoelens. Die staat wat meer op afstand en kijkt daardoor wat nuchterder naar de situatie.
  • Plan bij uitjes ook een ‘Plan B’. Als een uitje voor je partner op dat moment te veel is, kun je wellicht samen iets rustigers doen.
  • Bedenk wanneer je teleurgesteld bent omdat iets niet door kan gaan, dat je kwaad bent op de MS en niet op je partner.
  • Als negatieve gevoelens de overhand krijgen, praat hier dan over met de huisarts. Deze kan jullie doorverwijzen naar professionele hulp.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de sites van de verschillende patiëntenverenigingen: www.msvn.nl en www.msfonds.nl.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.