MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app

Als je werknemer MS heeft

Je werknemer vertelt je dat hij of zij MS heeft. Misschien weet je even niet wat je moet zeggen of doen. Er schiet van alles door je hoofd. Wat kun je als werkgever doen als je hoort dat je werknemer MS heeft?

Wat kun je doen?

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. De soort klachten en de ernst ervan verschillen per persoon en in tijdverloop. Vermoeidheid en mobiliteitsproblemen leveren soms belemmeringen op. De mate waarin MS invloed heeft op het werk, hangt ook af van het soort werk dat wordt uitgevoerd.

Wat kun je als werkgever doen? Het is vooral erg belangrijk dat je met je werknemer in gesprek blijft en niet over je werknemer spreekt. Zorg dat hij of zij zich geaccepteerd en welkom blijft voelen. Werk vormt vaak een hele belangrijke factor in de kwaliteit van leven. Het biedt zingeving, voldoening en structuur. Na de diagnose hebben mensen gemiddeld een jaar nodig om de balans terug te vinden.

Aandacht en werkgerichte ondersteuning: hoe pak je dat aan?

Je kunt je werknemer misschien meer helpen dan je denkt. Breng samen in kaart wat jullie van elkaar verwachten en bespreek wederzijdse wensen. Mogelijk kunnen aangepaste werktijden, een andere werkplek of een andere functie al een groot verschil maken. Werken jullie in een omgeving waar je veel en zwaar moet tillen, dan kan het zijn dat je werknemer eerder last heeft van vermoeidheid dan wanneer hij of zij licht administratief werk doet. Bespreek samen hoe je sommige geplande of ongeplande afwezigheid kunt opvangen. Zorg dat je beiden goed geïnformeerd bent over MS, zo voorkom je misverstanden. Volg bijvoorbeeld websites van MS verenigingen MS Vereniging en MS Fonds voor de laatste ontwikkelingen. Probeer alert te zijn op signalen van een te hoge werkdruk.

Tips

Vaak bereik je al veel met kleine aanpassingen. Bijvoorbeeld:

  • Pas de werktijden aan.
    Langere pauzes zorgen ervoor dat hij of zij zich langer kan concentreren.
  • Plan het werk dat de meeste inspanning kost in de ochtend.
  • Pas de werkplek aan.
    Een rustige werkplek met weinig prikkels zorgt ervoor dat je werknemer met MS zich langer kan concentreren.
  • Controleer de toegankelijkheid van de werkplek.
    Zijn er drempels? Is er een parkeerplek dichterbij de ingang? Gebruik van lift i.p.v. trappen?

Er zijn ook regelingen waar u als werkgever gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan vergoedingen voor werkplekaanpassingen en voor tegemoetkomingen in het woon-werk-verkeer. Voor een volledig overzicht van actuele regelingen en voorwaarden kun je terecht bij het UWV.

Meer informatie

Handige informatie vind je onder meer op Fit for Work Nederland en op de MS Vereniging.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.