MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app

Hoe ziet de toekomst van mijn vriend(in) met MS eruit?

Komt mijn vriend(in) met MS in een rolstoel terecht? Kan hij of zij nog blijven werken? Kun je van MS genezen? Allemaal vragen die door je hoofd gaan als je hoort dat je goede vriend(in) MS heeft. Doordat MS een onvoorspelbaar verloop heeft, zijn deze vragen niet eenduidig te beantwoorden. MS ontwikkelt zich bij ieder persoon anders waardoor de gevolgen van MS verschillend zijn. Wel weten we dat na twintig jaar slechts een deel van de mensen met MS in een rolstoel zit.

Drie vormen

MS begint meestal bij mensen tussen de 20 en 45 jaar. MS tast het centraal zenuwstelsel aan. Vaak begint het met gezichtsproblemen. Andere veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, duizeligheid, coördinatie- en blaasproblemen. Ook cognitieve klachten kunnen optreden bij mensen met MS. Denk bijvoorbeeld aan problemen met het geheugen, met leren of met lezen. Het verloop is mede afhankelijk van de vorm van MS die iemand heeft.

MS is in 3 soorten onder te verdelen:

Relapsing MS (RMS)
Bij RMS heeft de persoon met MS periodes van drie tot zes weken waarin hij of zij last heeft van pijn, vermoeidheid, spierzwakte en andere symptomen. Na deze periode herstelt hij of zij vaak weer al kan er ook blijvende schade optreden. Deze periodes worden ook wel schubs of relapses genoemd. Ongeveer 60 procent van de mensen met MS heeft deze vorm.

Secundair-progressieve MS (SPMS)
RMS kan na tien tot twintig jaar overgaan in SPMS. Hij of zij ervaart (bijna) geen relapses meer maar de klachten nemen desondanks geleidelijk toe. Dat gebeurt bij ongeveer de helft van de RMS-patiënten. Door betere behandelmogelijkheden lijkt dit aantal de laatste jaren langzaam te dalen.

Primair-progressieve MS (PPMS)
Mensen met PPMS hebben geen schubs, maar krijgen steeds meer last van vermoeidheid, spierzwakte, pijn en andere symptomen. Hij of zij kent dus geen periodes waarin het beter gaat. PPMS is de ernstigste vorm van MS waarbij de achteruitgang over het algemeen sneller gaat dan bij de andere vormen. Het komt voor bij ongeveer 10-15 procent van de mensen met MS. Bij deze vorm is de kans groter dat hij of zij in een rolstoel terecht komt.

De drie vormen vertellen iets over hoe MS zich kan ontwikkelen, maar het verloop is bij ieder persoon anders. Je kunt dus niet voorspellen hoe de toekomst van je vriend(in) eruitziet. Laat dit je niet weerhouden om samen (toekomst)plannen te maken.

Meer informatie

De websites van de MS Verenigingen bieden actuele informatie over MS: MS Vereniging en MS Fonds.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.